ATENCIÓ A LA PESTA PORCINA QUE S’APROPA

      Comentarios desactivados en ATENCIÓ A LA PESTA PORCINA QUE S’APROPA
Redes Sociales

El Servei d’Activitats Cinegètiques ens envia aquest missatge de precaució i ens demanen penjar a les seus socials el cartell d’avís davant la propera arribada de la pesta porcina africana des dels Pirineus que ha fet que a França inclòs hagin decidit sacrificar tots els senglars que els arriben des de Bèlgica i a Dinamarca volen posar 70 km de filat a la frontera amb Alemanya.

Noticia: Francia crea un vacío sanitario en su frontera con Bélgica y matará a todos los jabalíes por la peste porcina

Noticia: Dinamarca erige una alambrada en la frontera con Alemania para prevenir la propagación de la fiebre porcina

MISSATGE: Benvolguts/des:

Com potser deveu saber, a determinades zones d’Europa s’han declarat diversos focus de pesta porcina africana. Es tracta d’una malaltia que afecta als porcs senglars i als porcs domèstics i presenta uns nivells de mortalitat propers al 100%. Es transmet per contacte directe amb altres porcs i senglars infectats, consum de productes derivats i carn d’animals infectats, objectes contaminats i transport de bestiar. Cal destacar, no obstant, que no té cap risc per a la salut de les persones.

A dia d’avui no s’ha declarat cap cas de la malaltia a Catalunya, ni tan sols a la seva proximitat, però ateses les característiques, la greu incidència econòmica potencial envers el sector porcí i envers l’activitat cinegètica, la Generalitat de Catalunya està desenvolupant actuacions de prevenció i detecció immediata d’un possible focus. Si aquesta situació s’arribés a produir, us farem arribar les pertinents instruccions. No obstant això, com comentàvem, a hores d’ara, per tal d’impedir que entri al nostre territori, el millor que podem fer és prevenir-la i si hi arribés, detectar-la de seguida.

Per aquest motiu us demanem la vostra col·laboració, com a entitat representativa i lligada al medi natural, per tal de difondre uns elements bàsics i senzills, però bàsics a l’hora d’actuar que permetin incrementar la vigilància per detectar possibles porc senglars malalts o morts. Cal seguir les indicacions que ha definit el Servei de Prevenció en Salut Animal del nostre Departament, i que trobareu en concret en el material que us adjuntem:

  1. Un cartell (format A3 i A4) adreçat a caçadors i altres usuaris del medi natural (boletaires, esportistes,…) on es recomana no tocar els porcs senglars trobats morts i avisar als Agents rurals. Està destinat a seus d’entitats, llocs de reunió, competicions, i altres llocs d’accés públic.
  2. Un tríptic en el qual s’inclou informació general de la malaltia i instruccions individuals per a caçadors, per a tenir les nocions bàsiques de com actuar, i per a ramaders, per tal d’evitar l’entrada de la PPA a les explotacions de porcí si fos el cas, especialment quan el ramader sigui també caçador o hi pugui tenir algun tipus de relació amb la caça o les espècies cinegètiques.

Evitar la pesta porcina africana és cosa de tots i, per tant, us demanem que ens ajudeu a fer-ne difusió, repartint el tríptic entre TOTS els vostres associats, treballadors o clients, i penjant el cartell en un lloc visible de la vostra seu o lloc de reunió.

És molt important seguir totes aquestes instruccions i extremar les mesures de bioseguretat per impedir l’entrada d’aquesta malaltia a Catalunya.

Restem a la vostra disposició per a qualsevol dubte.

Cordialment,

Servei d’Activitats Cinegètiques
Sub-direcció General d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental
Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi
 Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Carrer del Dr. Roux, 80 – 08017 Barcelona
Telèfon: 93 567 42 00
Fax: 93 567 41 84
http://agricultura.gencat.cat/ca/inici/

Cartell avís peste porcina

View Fullscreen
View Fullscreen